Kdo má být hlavou státu?

20.04.2012 17:57

Myslím si, že současného prezidenta by měl nahradit nějaký charismatický politik, kterým Václav Klaus nepochybně je, ale chybí mu určitá noblesa a sebereflexe a nejsem si jist, zda si vždy uvědomuje, co říká a koho tím zrovna zaskočil nebo naštval. Měl by trochu důstojněji reprezentovat naši zemi jak v Evropě, kam jistě patříme, tak i ve světě. Může to být i straník, který ovšem bude v úřadu zodpovědný a důsledný.    

Jaký by měl být příští prezident České republiky? Neměl by skrývat svoji politickou minulost a dle mého názoru by neměl být v nějaké radikální straně či uskupení (například v KSČM nebo v DSSS). Měl by také jednou za čas ohodnotit současnou situaci v naší zemi. Hlava státu u nás má hlavně reprezentativní funkci. Prezident by měl ve své funkci vystupovat důstojně

Čím se vlastně do současnosti proslavil prezident Klaus? Jeho negativní názory na globální oteplování zná snad celá planeta, jeho postoje a výroky k Evropské unii celý evropský kontinent. Korunu tomu nasadila ještě „aférka“ s chilským perem. Nemyslím si, že by si takto měla hlava státu získávat popularitu. Ano, prezident jako nejvyšší ústavní činitel má samozřejmě právo komentovat současnou situaci a přidávat své názory, ale neměl by to rozhodně dělat tak nevhodným způsobem. Není moc dobré, když někdy přilívá olej do ohně svými některými výroky a vyostřuje už tak vypjatou situaci. Na druhou stranu, pro Klause je toto určitě dobré zviditelnění.

Ještě bych mu vytkl, že se často zastává významných straníků z Věcí veřejných (ať už neformálního předsedy VV Bárty nebo bývalého ministra školství Dobeše). Není dle mého názoru na místě, aby tak vysoký politický představitel obhajoval lidi spojené s ABL a celkově s touto „pochybnou“ stranou.

Možná bych ani prezidenta Klause nevnímal tak negativně, kdyby okolo sebe neměl „špatné lidi“ - poradce Jakla a ředitele tiskového odboru prezidentské kanceláře Hájka, kteří jsou proslaveni některými plamennými výroky a názory, ale zase je možné, že je to zas a pouze dobrá „reklama“.

Pokud bych mohl jít v přímé volbě volit, vybral bych si předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Má mnoho zkušeností, je čestný, nemá potřebu rozkrádat státní kasu, nechybí mu smysl pro humor. Jedinou překážkou se může zdát trochu vyšší věk, ale i tak myslím, že je to důstojná volba. To ale neznamená, že mám pouze jediného kandidáta. Ještě by mi nevadil Přemysl Sobotka a toleroval bych částečně i Miloše Zemana.

Na závěr dodám, že prezidenta budeme mít takového, jakého si zvolíme. Nejít hlasovat a poté nadávat na to, koho máme, není na místě. Jednoduše musíme něco dělat a ne jen „kecat a nadávat.“

Diskusní téma: Kdo má být hlavou státu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek