Michal Pullman – Konec experimentu

10.01.2012 17:20

Před časem vyšla kniha, zabývající se pádem komunismu u nás s názvem Konec experimentu – Přestavba a pád komunismu v Československu od Michala Pullmana. Pojďme si ji zrecenzovat.

Autor Michal Pullman se narodil roku 1974 v Bratislavě. Dokončil matematické gymnázium (1992), pak sociologii a historii na FF UK (1998). Poté studoval v Berlíně a ve Vídni, jako vyučující hostoval na univerzitě v Mnichově. Od roku 2001 působí v Ústavu hospodářských a sociálních dějin Filozofické fakulty UK v Praze

Jak už jsem zde psal, kniha je o pádu komunismu v Československu, ale autor popisuje i dění v SSSR, což si myslím, že je dobré hlavně pro srovnání obou států, jak se změny vyvíjeli, jaké stanovisko mělo tehdejší vedení stran, jaký postoj zaujímali obyčejní lidé atd. Události jsou psané chronologicky, kapitoly o československé přestavbě se střídají spolu se sovětskou perestrojkou. Autor situaci rozebírá nejen z pohledu tehdejších vládců, kde skvěle vykresluje boje o nejvyšší patra Komunistické strany, ale také z pohledu obyčejných lidí a dělníků.

Na začátek chci říct, že jsem rád za vydáním této knihy. Jednak, že jsem se o tomto tématu více dozvěděl (dříve člověk znal je nějaké povrchní informace) a za druhé, že autor srovnal dobře chronologicky situaci v Československu s poměry v Sovětském Svazu. To čtenáře nutí přemýšlet a porovnávat režimy v těchto zemích a i celkově nad situací přemýšlí, jak by se některé kroky daly udělat jinak nebo žasne nad absurdností situace.  To vidím jako velké plus.

Bohužel čtení knihy není úplně pro každého. Publikace se hemží cizími slovy a mnoha pojmy, a proto se musíte velmi soustředit, aby jste textu porozuměli (což je to někdy dost obtížné) a také velmi pravděpodobné, že některý určitý text si budete muset přečíst znovu kvůli úplnému a doslovnému pochopení.

Když vše shrneme, Konec experimentu je skvělá kniha o pádu komunismu u nás v SSSR, bohužel je určena spíše pro náročnější čtenáře, kteří ji jistě ocení. Jsem rád, že toto pojednání vzniklo, a že se budeme moct těšit na další úvahy, popisující naší nedávnou minulostMichal Pullman – Konec experimentu 

Fotogalerie: Michal Pullman – Konec experimentu

Diskusní téma: Michal Pullman – Konec experimentu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek