Moderní Sci-fi: Svět 2050 - Komunikace

19.04.2012 15:59

Má úvaha o komunikaci v roce 2050. Byla odeslána do projektu MF Dnes - Studenti čtou a píší noviny.

Pokrok vědy a technologií nezastavíš. Jednoduchá věta na úvod, která hovoří za vše. Stačí se podívat, jak se změnila komunikace mezi lidmi za posledních třicet let. Je to neuvěřitelné, když porovnáme, jak se bavili naši rodiče a jak komunikujeme mezi sebou my.

Určitě se v budoucnu budou rozvíjet technologie pro lepší komunikaci a vývoj bude stále výraznější a rychlejší, jak to vidíme i dnes. Dříve byly „in“ notebooky a teď „frčí“ chytré telefony a tablety. Zrovna tento týden Google představil chytré brýle, které se ovládají hlasem, mají navigaci, lze se podívat na internet nebo posílat SMS nebo email. V tomto ohledu je dost možné, že takovéto brýle jednou nahradí plně telefony, možná i mp3 a mp4 přehrávače a stanou se nedílnou součastní našeho života.

Možná bude v každé domácnosti existovat jakási „interaktivní tabule“ (myslím tím velkou dotykovou obrazovku), kde budou informace, co dělá jeden kamarád nebo kde je váš další přítel na obědě. Bude tam profil každého uživatele a vy si lehce zjistíte jeho polohu, zájmy, fotky a další obsah.

Z tohoto tématu také vyplývá otázka, zda zůstanou sociální sítě, jako například facebook, twitter nebo MySpace. Z historie víme, že nic nevydrželo dlouhou dobu, také jsme si posílali maily, ujížděli si na ICQ a mysleli, že to tu bude pořád. A najednou přišel facebook a s ním vstoupily další novinky (chat, statusy,skupiny, sdílení článků, komentování fotek). Ale každý fenomén, kterým například facebook rozhodně je, začne časem pomalu upadat, mnoho lidí ho kritizuje a začínají se od něj odvracet. Všechny platformy a i sociální sítě se vyvíjejí a zdokonalují, aktuální novinka facebooku timeline ale má spíše více odpůrců než příznivců.

Bohužel, je také dost možné, že díky všem těmto skvělým technologiím, které o nás budou vědět téměř vše, ztratíme soukromí. Také se můžeme obávat zhoršení psychického stavu lidí, protože tyhle vymoženosti nás mohou odstřihnout od společnosti a reálného života. Ale nevím, jestli bude možné komunikovat jinak než přes nějaké to moderního vybavení.

Závěrem bych dodal, že jsem velmi zvědavý, jak se budeme dorozumívat v roce 2050, to mi bude 55 let. Člověk potom bude moct srovnávat, jaká byla komunikace v té naší a v době za 38 let. Plyne z toho jak zvědavost, jaké další vymoženosti lidstvo vymyslí, ale i zároveň obava, jak na ně bude společnost v budoucnu reagovat.

Diskusní téma: Moderní Sci-fi: Svět 2050 - Komunikace

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek