O životě a smrti Jana Masaryka

12.11.2011 23:40

Jan Masaryk je zajímavá osobnost. O tom není pochyb. Někdy se nám může zdát i velmi záhadná a pak také jeho smrt, u které se ani po 63 letech nepřišlo na její přesnou příčinu a množí se řada spekulací

Myslím si osobně, že spáchal sebevraždu. Není to samozřejmě jednoznačné, ale spíše se přikláním k této variantě. Jan měl velmi složitou povahu a nebyl úplně duševně zdravý (několikrát se ocitl na léčení, mj. v USA) a těžký stav na něj jistě doléhal. Velkou roli jistě hrál fakt, že nepodal v únorové krizi s pravicovými ministry demisi a tak se „nepřímo“ přidal ke komunistům – což mu určitě mnoho lidí vyčítalo a vyčítá. Jen si to vezměte, syn člověka, který obnovil samostatný český stát po několika set letech a jak se zachoval. Vysvětlení jeho jednání by se někomu mohlo zdát skoro až sobecké – prý hlasoval opačně, protože mu prezident Beneš a jeho nejbližší spolupracovníci své úmysly řešení neúnosné krize neřekli a nezasvětili ho do „pravicového týmu“ (do nějakého tábora, kam by patřil). Tím on zřejmě pochopil, že u nich nemá důvěru, a proto se tak „trucovně“ rozhodl. Smrt mohla mít obdobný charakter, zdůrazňuji obdobný, protože samozřejmě nevím, jakým způsobem se tato událost stala. Znovu podotýkám, že Jan byl v nesmírně těžké životní situaci a sám zřejmě nevěděl, jak jí řešit a tak si dobrovolně vzal život. Jak už jsem řekl, jeden z vedlejších důvodů můžou být i vztahy s jeho kolegy a přáteli. A ještě bych dodal, že takovéto období nebylo jediné, podobně na tom byl v září 1938 při uzavírání Mnichovské dohody nebo během svého prvního pobytu v USA.

Jsou ještě známy dvě možnosti, jak tehdejší minstr zahraničních věcí zemřel, o kterých se také mnoho diskutuje a uvažuje. První je promyšlená vražda vedená Stb., které se nebráním, ale nezdá se mi tak pravděpodobná. Spekuluje se, že Jan byl pro komunisty nepohodlný, a proto se ho chtěli zbavit. To mi ale nesedí s představou, že už bylo dávno po 25. únoru a KSČ měla zemi již pevně v rukou a mohla začít svou cestu k vysněnému budování socialismu v naší vlasti a tehdy už by jedna osobnost, byť i významná mohla něco změnit.

Existuje ještě třetí známá varianta a to ta, že Jan Masaryk nešťastně vypadl z okna. Někde jsem také objevil i alternativu, že Jan prchal z bytu a spadl z římsy. Tuto možnost ale vylučuji, připadá mi velmi nepravděpodobná.

Velice mě zaujala kniha od Pavla Kosatíka: Jan Masaryk – pravdivý příběh, kde autor velmi čtivě a zábavně popisuje politikův život a zmiňuje se také o nejasné smrti ministra zahraničních věcí. Rozhodně se nejedná jen o konstatování známých faktů, Kosatík píše stylem, že u knihy musíte přemýšlet, dělat si obrázek o dané osobnosti nebo událost, která je popisována.

Co dodat na závěr? Smrt syna TGM zůstane nevyřešena a pravdu se bohužel už nikdy nedozvíme. Jednotlivé tábory mohou polemizovat a vyměňovat si své názory na událost. Určitě ale Jan Masaryk neupadne v zapomnění, protože je to velmi zajímavá osoba, která rozhodně bude přitahovat jak historky, tak i veřejnost.

 

Diskusní téma: O životě a smrti Jana Masaryka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Fotogalerie: O životě a smrti Jana Masaryka