Slovenské volby - Proč to tak dopadlo?

20.04.2012 17:52

10. března tohoto roku proběhly na Slovensku předčasné parlamentní volby do SNR. Dopadly obrovským vítězstvím levicového Smeru a drtivou porážkou pravice. Půjdeme teď trochu zapolemizovat, proč výsledky byly, jaké byly a jak výsledky hlasování ovlivnila kauza Gorila.

Rozhořčení lidí bylo v této předvolební kampani velké, proběhlo mnoho protestů a demonstrací. Kandidovalo mnoho nových, neokoukaných tváří, které vypadaly, že jsou „čisté“ a že se distancují od současné situace a mají řešení, jak vést zemi v budoucnu. Ve skutečnosti se žádná nová strana v SNR neobjevila, voliči zvolili většinou tradiční strany.

Myslím si, že kauza Gorila měla na volby u našich východních sousedů enormní důsledek. Mohou za to hlavně média. Špatně vyhodnotila a informovala o celé této kauze. Například pravicová SDKÚ-DS byla ní velmi poškozena, přitom sám vůdce Smeru, Robert Fico, je ve spisu zmíněn daleko více než bývalý premiér Mikuláš Dzurinada (minulý ministr zahraničních věcí) nebo Ivan Miloš (minulý ministr financí). Můžeme se dohadovat, zda Fico nemá některá média koupené nebo jen šlo o náhodu o špatných informacích.

Jaká bude vláda Roberta Fica? Je to charismatický politik, vede stranu se sociálním program a hájí „obyčejné lidi“. Pravicoví voliči či smýšlející lidé se bojí, že bude rozhazovat, budovat si svůj populistický základ a za čtyři roky se bude muset vše zase napravovat. Na druhou stranu, v době krize si nebude moct  tolik dovolit a podle mého názoru bude muset také zavádět nepopulární opatření (které máme například teď u nás), ale nějakým nenápadným způsobem.

Už je hotovo, Slováci rozhodli, jak rozhodli a mají poprvé od časů Vladimíra Mečiara a jeho HZDS jednobarevnou vládu. Otázka nastává, jak s ní budou spokojení, je ale dost pravděpodobné, že vláda vydrží až do příštích voleb, protože zvrhnout ji bude nemožné. Musela by nastat opravdu hodně velká kauza či situace, aby vláda padla. U té předchozí (myslím tu v letech 2010-2012) to bylo jiné, sestávala se čtyř politických subjektů a šance, že se lídři stran neshodnou, byla velká, navíc programy některých stran se mírně lišily.

Je možné hledat paraleru mezi námi a Slovenskem? Scénář byl v posledních dvou letech stejný. Obě země si zvolily pravicové vlády, které se rozhodly šetřit a stabilizovat veřejné finance. Na Slovensku padla vláda po neshodě jejích členů, zda poskytnou půjčku Řecku. A u nás může padnout vláda, jakmile dají Věci veřejné další ultimátum nebo se objeví nějaká nová kauza. Situace není jednoduchá ani pro jednu zemi. Musíme jednoduše období krize přečkat a doufat v lepší zítřky. Nic jiného nám nezbývá.

 

Výsledky voleb

Název strany – získáná procenta – získaná křesla v SNR

Směr (Sociální demokracie) - 44,4% - 83
KDH (křesťansko-demokratické hnutí) - 8,8% -16
OĽaNO (Obyčejní lidé) - 8,6% - 16

Most-Híd (Maďarská strana) - 6,9% - 13

SDKÚ-DS (Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana - 6,1% - 11
SaS (Svoboda a solidarita) - 5,9% - 11

Diskusní téma: Slovenské volby

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek