Úvaha o situaci na Šluknovsku: Kde jsou podle vás příčiny tohoto napětí? Jak byste situaci řešili?

11.10.2011 22:45

Má úvaha o situaci na Šluknovsku, příčiny a řešení toho problému. Byla odeslána do projektu MF Dnes - Studenti píší noviny.

 

V posledních měsících sledujeme rostoucí napětí mezi většinovou a menšinovou společností na severu Čech. Tento problém, nejenom tady, doutná už řadu let. Policejní posily vyřeší jen aktuálně vyhrocenou situaci, ale opravdový  klid je v nedohlednu .

Hlavní příčinu vidím v nezaměstnanosti. Práci má jen malá část Rómů, bohužel často nemůžou sehnat zaměstnání i ti, kteří by chtěli pracovat. Pracovních míst je nedostatek a velká část nezaměstnaných zneužívá sociální systém. Vezmeme si příklad z běžného života. Muž chodí poctivě do práce a snaží se zajistit rodinu, jeho žena se stará o děti a řídí chod domácnosti. Romští spoluobčané „si zajdou“ pro příspěvky v nezaměstnanosti a přídavky na děti, kterých mají většinou hodně a „vydělají si“ slušné peníze. Vytvořil bych nějaké  pracovní programy - například úklid města, odklízení sněhu a tím bych je více zapojil do pracovního i veřejného života. Část rómských potomků nikdy neviděla svoje rodiče poctivě chodit do práce a tím jim chybí vzory

Rozhodně se musí změnit zákony a sociální systém, který někteří naši spoluobčané plně využívají či spíše zneužívají.

Proč stát nezatočí s hernami, stojícími hned vedle bazarů, které vykupují kradené zboží, či vedle výkupen kovů? Proč církve, charitativní a neziskové organizace pomáhají více ve světě než doma? Mělo by se také řešit, kam se ztrácejí peníze určené na podporu menšin.

„Naštvanost“ obyvatel Šluknovského výběžku podle mého názoru pramení i z pozdní návštěvy premiéra Petra Nečase, který se bohužel díky své vytíženosti dříve do této oblasti nedostal. Podle mě i ta maličkost, že někdo významný za lidmi stojí a přijede je osobně podpořit, hraje určitou roli. Ke zlepšení situace nepřispívá ani nevýrazná a příliš pasivní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Určitě nelze jen přihlížet a dělat, že se nic vážného neděje. Situace si žádá systémové  řešení. Lidé se jinak budou chovat stále radikálněji. V nejhorším případě se může opakovat případ žhářského útoku ve Vítkově z roku 2009 a napětí mezi oběma stranami bude jen a jen eskalovat.

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek